Absolútny rekord maximálnej dennej teploty vzduchu nebol v sobotu 23.7. prekonaný

938x
25. Júl 2022
 Absolútny rekord maximálnej dennej teploty vzduchu nebol v sobotu prekonaný
 Ilustračný záber
 
V sobotu predpoludním bolo na niekoľkých staniciach až o približne 6 °C teplejšie ako v piatok v rovnakom čase. Piatkové maximá tam pritom boli na úrovni takmer 39 °C.
 
Bol tu tak veľký potenciál na prekonanie národného rekordu maximálnej teploty vzduchu. Nakoniec však vzostup teploty pribrzdila konvekcia a rozvíjajúca sa oblačnosť. Kopovité oblaky pribúdali najmä v horských oblastiach, ale úplne jasno nebolo ani na krajnom juhu územia.
 
 
Najhorúcejším adeptom na maximum teploty 40 °C a viac bola po väčšinu dňa stanica v Kamenici nad Hronom. Nakoniec však opäť "vyhrali" Dolné Plachtince, kde po zmenšení oblačnosti teplota vzduchu poskočila na konečných 39,7 °C.
 
Maximum 39,0 °C a viac sme namerali aj v spomínanej Kamenici nad Hronom, ale tiež v Rimavskej Sobote, pričom takmer 39 °C bolo aj na juhu východného Slovenska.
 
V nedeľu už nebude tak extrémne teplo ako po minulé dni. Najteplejšie by malo byť na juhu stredného Slovenska (okresy Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota a Revúca), kde teplota vzduchu vystúpi na 33 až 34 °C, výnimočne do 35 °C [CS].
(10:51, SHMÚ)
Diskusia
Pridať komentár