Brutálny čin. Vyhrážal sa zabitím a fyzicky napadol manželku i svokrovcov

1042x
25. Júl 2022
Agresor už „sedí“ vo vyšetrovacej väzbe
 Ilustračný záber
 
Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach okolie po vykonaní potrebných procesných úkonov a zadovážení dôkazov obvinil z trestného činu ublíženia na zdraví v súbehu s prečinom nebezpečného vyhrážania 51-ročného muža z okresu Košice okolie, ktorý koncom minulého týždňa v rodinnom dome v jednej z obcí v okrese Košice okolie po predchádzajúcej hádke fyzicky napadol svoju manželku (50).
 
Ženu udrel rukou do oblasti tváre a hodil po nej stoličku so slovami, že ich pozabíja. Tiež ju chytil pod krk. Keď žena prešla do časti domu, kde bývajú jej rodičia, obvinený muž fyzicky napadol aj ich. V tom čase obaja ležali na posteli.
 
74-ročného dôchodcu prikľakol nohou, päsťami ho udieral do oblasti tváre, dusil ho a zhodil na zem. Potom ho chytil za krk a päsťou opäť udieral do tváre. 70-ročná žena po uštedrenom údere spadla z postele.
 
 
Počas fyzických útokov sa opakovane vyhrážal, že ich všetkých pozabíja. Potom sa žene a jej rodičom podarilo pred ním zamknúť. Polícia sa o tomto skutku dozvedela prostredníctvom pracovníkov RZP, ktorí boli privolaní na miesto, a požiadali nás o asistenciu.
 
Vyslaná policajná hliadka agresora na mieste obmedzila na osobnej slobode a umiestnila do cely policajného zaistenia. Počas útoku obe ženy utrpeli podľa predbežných lekárskych správ ľahké zranenia, pričom 74-ročnému dôchodcovi spôsobil ťažké zranenia.
 
Obvinenému mužovi, ktorý je stíhaný väzobne, za tieto skutky v prípade odkázania viny hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov. Vzhľadom na citlivosť prípadu neuvádzame konkrétny názov obce, kde k udalosti došlo. V tomto prípade zo strany obvineného muža malo dochádzať k fyzickým atakom už aj v minulosti, avšak poškodení sa na políciu neobrátili, pravdepodobne zo strachu pred agresorom.
 
 Obete sa často boja priznať
 
Neváhajte a s dôverou sa obráťte na políciu
 
Každému prípadu, ktorý súvisí s domácim násilím, polícia venuje zvýšenú pozornosť. Dôkladne preveruje každé oznámenie pre podozrenie z domáceho násilia s cieľom predchádzať jeho závažným následkom. Preverujeme každé oznámenie, a to aj v prípade, že oznamovateľ ešte pred príchodom policajnej hliadky svoje oznámenie odvolá.
 
Odporúčania a rady polície
 
Domáce násilie svojou povahou patrí medzi latentné prejavy kriminálneho správania, k násiliu dochádza často za zavretými dverami a bez ďalších svedkov. Takéto konanie je porušovaním základných ľudských práv. Život, zdravie, sloboda, či iné práva sú hodnoty spoločnosti, ktoré chráni Trestný zákon.
 
Pozrite si našu videoreportáž
 
Ak dochádza k ich ohrozeniu alebo porušeniu je potrebné zasiahnuť. V ideálnych prípadoch preventívne, no niekedy dochádza k násiliu bez varovania. Ak dochádza k domácemu násiliu, je potrebné problém neodkladať a riešiť ho. Pre obete je oznámenie polícii iste ťažké rozhodnutie, zvlášť ak je útočník blízka osoba. No ani príbuzenský vzťah nikoho neoprávňuje páchať trestnú činnosť.
 
Policajný zbor chráni všetkých, preto by poškodení nemali váhať a s dôverou sa môžu kedykoľvek obrátiť na políciu. Násilie nemusí oznámiť len obeť, ale ktokoľvek, komu na iných záleží.
 
Čo robiť v prípade, ak sme obeťou domáceho násilia?
 
Odporúčame mať po ruke informácie o krízových centrách, telefonických linkách podpory a iné, ktoré je možné získať na internete, ale aj prostredníctvom polície. Privolať políciu a neváhať oznámiť udalosť skôr než sa násilie vystupňuje. O probléme je potrebné rozprávať s okolím, zdôveriť sa a požiadať o pomoc svojich blízkych.
(13:48, KR PZ KE)
Diskusia
Pridať komentár