Zmena cestovných poriadkov vybraných liniek

1578x
25. Júl 2022
Zmena cestovných poriadkov vybraných liniek
 Prímestská autobusová doprava prešla zmenami
 
S cieľom zvyšovania kvality pravidelnej autobusovej dopravy pristúpi Prešovský samosprávny kraj a Košický samosprávny kraj v spolupráci s organizátorom integrovanej dopravy (IDS Východ, s.r.o.) a dopravcami SAD Prešov, a.s. a Eurobus, a.s. k zmene cestovných poriadkov vybraných liniek prímestskej autobusovej dopravy s platnosťou od 1. augusta 2022.
 
Najvýraznejšia zmena cestovných poriadkov sa týka trasy Košice - Prešov - Bardejov, na ktorej dochádza k čiastočnému zavedeniu tzv. taktového cestovného poriadku, čo znamená, že väčšina autobusových spojov na trase Košice - Prešov - Bardejov (prioritne v smere z Bardejova) bude odchádzať zo zastávok v pravidelných (30-minútových alebo 60-minútových) intervaloch, t.j. v rovnakú minútu počas celého dňa.
 
Zmena sa dotkne najmä liniek č. 701412 SAD Prešov a č. 802433 Eurobus. Cestujúcim odporúčame skontrolovať si nové časové polohy spojov na www.cp.sk.
 
 Dôjde aj ku skráteniu času  v celej trase Bardejov - Košice
 
Čo môže cestujúca verejnosť od 1. augusta očakávať?
 
Verejnosť môže očakávať zavedenie taktových cestovných poriadkov, najmä v smere z Bardejova do Prešova a Košíc – pravidelná a rovnomerná dopravná ponuka v 30 alebo 60-minútových intervaloch počas pracovných dní.
 
Ďalej to bude skrátenie cestovného času v celej trase (Bardejov, AS - Košice, AS za 1 hodinu a 35 minút), zjednotenie zastavovania na zastávkach, zjednotenie jazdnej doby v úseku Prešov - Košice po diaľnici na 30 minút a odchody väčšiny spojov z Košíc na 30. minútu.
 
 
Pozrite si našu videeoreportáž 
 
Ide o 1. fázu systematizácie verejnej dopravy na danej trase. V rámci budúcich zmien je plánované zavedenie celodenného 60-minútového intervalu spojov na trase Košice - Bardejov v oboch smeroch, posilneného v čase špičky na 30-minútový interval v úseku Prešov - Bardejov v oboch smeroch.
 
Počas víkendov bude cieľovým stavom 120-minútový interval spojov. Zavádzanie taktových cestovných poriadkov zvyšuje atraktivitu verejnej dopravy, keďže cestovné poriadky sa pre užívateľov stávajú ľahko zapamätateľnými, v porovnaní s predchádzajúcimi nesystémovými odchodmi jednotlivých spojov zo zastávok.
 
Hlavným cieľom je postupnými krokmi zatraktívniť cestovanie verejnou dopravou aj pre súčasných užívateľov individuálnej automobilovej dopravy.
(14:48, bardejov.sk) 
 
Diskusia
Pridať komentár