VIDEO | Ďalší míľnik na prešovskej R4 splnený

1379x
26. Júl 2022
Doprava presmerovaná na novú trasu
Ako sa stavia prešovský obchvat? 
 
Popri progrese pri výstavbe tunela Bikoš sa pokročilo aj na ostatných častiach stavby R4 Prešov – severný obchvat, I. etapa. Presmerovala sa doprava do novej trasy cesty prvej triedy v polovičnom profile. Ide o významný míľnik na tejto stavbe, od presmerovania boli totiž závislé viaceré nadväzujúce činnosti a stavebné objekty.
 
Ďalší progres však nastal aj v tuneli Bikoš. Rýchlostnú cestu R4, ktorá bude tvoriť severný obchvat mesta Prešov, predpokladajú odovzdanie podľa súčasného harmonogramu motoristom do užívania v lete 2023.
 
Presmerovanie dopravy sa zrealizovalo nedávno, doprava teraz vedie cez cestu I. triedy. Zrealizovala sa prekládka cesty I/68, pričom tento úsek je dlhý takmer 1,7 km a cesta je navrhnutá ako štvorpruhová. Zatiaľ funguje v polovičnom profile.
 
Okrem tohto míľnika práce pokročili aj na ďalších objektoch stavby. Na mostoch sa realizujú nosné konštrukcie a rímsy. Práce prebiehajú aj na zárubných múroch a montujú sa už aj zábradlia. Na samotnej rýchlostnej ceste prebieha realizácia kanalizácie a podkladových a asfaltových vrstiev. Upravuje sa tiež priestor pod mostami a potok Dzikov.
 
Ako je na tom tunel Bikoš?
 
Nedávno sme informovali, že v tuneli Bikoš je už na finál hotové sekundárne ostenie. Aktuálne sú v západnej rúre dokončené už aj chodníky a pripravuje sa povrch ostenia na náter. Vo východnej tunelovej rúre sa realizujú štrbinové žľaby, obrubníky a káblové trasy pod chodníkmi. Práce pokračujú aj na konečných terénnych úpravách na južnom a severnom portáli.
 
A čo ďalej?
 
V najbližšej dobe čaká Národnú ďiaľničnú spoločnosť realizácia vozovky v tuneli Bikoš a realizácia mostov a ich nosných konštrukcií. Tam, kde to bude možné sa začne aj s realizáciou podkladových a asfaltových vrstiev.
 
R4 Prešov, severný obchvat v číslach
  • 4,3 km dlhý úsek v plnom profile
  • motoristom ušetrí približne 10 minút
  • 155 stavebných objektov
  • 9 mostov
  • tunel Bikoš s dĺžkou 1 150 m
(10:39. ndsas.sk)
Diskusia
Pridať komentár