Turistov pod Kriváňom zasiahol blesk

935x
16. August 2022
Turistov pod Kriváňom zasiahol blesk
 
Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke informovala o tragédii, ku ktorej došlo vo Vysokých Tatrách na Kriváni.
 
Skupinu poľských turistov zasiahol blesk. K tragédii došlo (15. 8.) popoludní, kedy HZS prijala žiadosť o pomoc z modro značeného turistického chodníka pod Kriváňom vo Vysokých Tatrách.
 
„Pri náhlej zmene počasia boli počas túry dvaja turisti zasiahnutí bleskom. Podmienky v horách umožnili nasadenie leteckej techniky, preto bola o súčinnosť ku zásahu požiadaná posádka VZZS aj Letka MV SR,“ uvádza Horská záchranná služba.
 
 
Ihneď po oznámení udalosti leteckí záchranári leteli na miesto spolu s horských záchranárom. Podľa informácií bola jedna osoba po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti transportovaná do nemocnice v Poprade.
 
„Po páde spôsobenom tlakovou vlnou utrpel poľský turista vážne poranenia hlavy a necítil si končatiny,“ upresnila HZS zranenia turistu.
 
Druhý turista, ktorého taktiež zasiahol blesk, utrpel zranenia, ktoré boli nezlučiteľné so životom. Prítomná lekárka v jeho prípade konštatovala smrť 33-ročného muža z Poľska. Jeho pozostatky boli v súčinnosti s Letkou MV SR transportované na Štrbské pleso. Odtiaľ jeho pozostatky previezli do Starého Smokovca, kde ich odovzdali príslušníkom Policajného zboru SR a obhliadajúcemu lekárovi.
 
Horská služba turistov upozorňuje, aby si pred túrou pozreli predpoveď počasia a jeho vývoj, pretože v letných mesiacoch dochádza k búrkam.
 
 
„Návštevníkom horských oblastí odporúčame, aby na túry nastupovali v skorých ranných hodinách a aby sa pri prognóze búrkovej činnosti vyhýbali exponovaným trasám, z ktorých nemajú kam ujsť.“
 
Vo Vysokých Tatrách zaznamenala HZS pri súčasnej návštevnosti hôr už 30 smrteľných nehôd v horách. Horskí záchranári pritom v horách zasahujú denne a evidujú alarmujúci počet smrteľných nehôd. Takmer polovica nehôd, pri ktorých došlo k tragických úmrtiam, tvorí pád z výšky.
 
 
„Apelujeme na návštevníkov horských oblastí, aby nepodceňovali podmienky v horách, aby svoju trasu dôkladne plánovali a aby dodržiavali odporúčania a pokyny HZS. Majte na pamäti, že túra sa nekončí na vrchole, ale až po bezpečnom návrate domov,“ zdôraznil šéf HZS Marek Biskupič.
 
V prípade, že dôjde k úrazu alebo núdzovej situácii, s ktorou si občania nebudú vedieť dať rady, môžu kontaktovať NON STOP dispečing HZS 18300.
 
Horskí záchranári odporúčajú návštevníkom hôr stiahnuť si aj užitočnú aplikáciu HZS, ktorá obsahuje viacero užitočných funkcií. Vďaka tejto aplikácií s prichádzajúcim hovorom vedia operátori Operačného strediska tiesňového volania HZS automaticky zistiť aj presnú polohu človeka.
 
HZS taktiež odporúča pred návštevou hôr uzatvoriť poistenie, ktoré pokryje náklady spojené so záchranou a pátracou činnosťou.
(16:18, HZS)   
 
Diskusia
Pridať komentár