Ceny za kultúru putujú i do Košíc

1138x
08. September 2022
Zahviezdili operná diva
a knižnica pre mladých
 
Ocenenie získala operná speváčka Eva Bodorová za úlohu Elisabetty
 
Cenu ministerky kultúry SR za rok 2021 získala speváčka a knižnica pre mládež. Ocenenia v oblastiach umenia, kultúrneho dedičstva a osvetovej činnosti odovzdávala šéfka rezortu Natália Milanová.
 
Potrebujeme tvorivé osobnosti
 
"Umenie je sila, ktorá dokáže meniť zlé na dobré. Preto ak chceme byť ako spoločenstvo silní, musíme urobiť všetko preto, aby sme umenie a kultúru v nás a našich životoch znásobovali. K tomu, aby dobro silnelo, potrebujeme tých, ktorí umenie tvoria," uviedla ministerka Milanová.
 
Ocenenie do týchto chvíľ získalo 153 osobností. Mená tohtoročných ocenených vybrali podľa jej slov odborníci a nebolo to jednoduché.
 
Úspešní Košičania
 
Eva Bodorová získala cenu za stvárnenie postavy Elisabetty v Donizettiho opere Roberto Devereux v Štátnom divadle. Ocenenie obdržala za mimoriadne vokálne a herecké stvárnenie postavy Elisabetty v inscenácii Donizettiho opery Roberto Devereux v Štátnom divadle Košice.
 
Kamila Prextová prevzala cenu za Knižnicu pre mládež mesta Košice
 
V kategórii výnimočný prínos inštitúcií v oblasti kultúrneho dedičstva alebo kultúrno-osvetovej činnosti patrí Cena ministerky kultúry za rok 2021 Knižnici pre mládež mesta Košice. Získala ju za výnimočný prínos v oblasti podpory detského čítania, inovovania priestorov a publikovania.
 
Oceňujú predchádzajúci rok a dlhodobý prínos
 
Cena ministerky kultúry pre jednotlivcov i inštitúcie a kolektívy je prejavom ohodnotenia výnimočných umeleckých, tvorivých a interpretačných počinov, múzejných, galerijných, knižničných, kultúrno-osvetových a audiovizuálnych aktivít za predchádzajúci kalendárny rok alebo za dlhodobý či celoživotný prínos v jednotlivých oblastiach kultúry.
(8:35, Košice Aktuálne)
 
 
Diskusia
Pridať komentár