VIDEO | Veľký Šariš si zamaškrtil na tradičných jedlách

1204x
06. Október 2022
Dobré jedlo i zábava
Pozrite si našu videoreportáž 
 
V meste Veľký Šariš sa uskutočnil Šarišský gastrofest, ktorý bol spojený s ochutnávkou jedál. Na tejto udalosti sa stretlo veľa ľudí, ktorí si zamaškrtili.
 
„Je to ochutnávka jedál, ale je to tak po našom. My sme sa snažili osloviť organizácie, ktoré by nám varili, pripravovali jedlo. Sú to naše miestne organizácie ako základná škola, materská škola, ale zapojili sme aj občianske združenia, Jednotu dôchodcov, varí tu aj mestský úrad. Sú tu aj nejaký dobrovoľníci, ktorí prišli navariť,“ uviedla Mária Gáborová, vedúca oddelenia kultúry, športu a mládeže vo Veľkom Šariši.
 
„My sme sa rozhodli uvariť šišky, na Šariši povedané kreple, kvôli tomu, že je to také tradičné jedlo tu na Šariši a naše deti ho majú veľmi radi. Preto sme chceli aj tu pozvaným hosťom a ľuďom zo Šariša ukázať, čo aj ich deti jedia u nás v školskej jedálni,“ prezradila jedna z kuchárok na festivale.
 
Tradičné jedlá zo Šariša 
 
Šarišský gastrofest spočíva vo varení tradičných jedál.
 
„Myslím si, že tradičné jedlá sa vytrácajú z našich domácností, pretože každý sa väčšinou ponáhľa, streetfoody sú teraz moderné, tak prečo neochutnať aj tie tradičné jedlá,“ doplnila Gáborová.
 
Návštevníci si na jedlách pochutnali 
 
Ako často sa v meste organizujú takéto gastroudalostí?
 
„Je to v podstate druhý ročník. Možno poviem žiaľ druhý, pretože vidíme, že je to dobrá akcia. V roku 2019 sme mali prvý ročník, ale keďže prišla do toho korona, museli sme si dať prestávku, ale dnes sme radi, že môžeme pokračovať a ja som presvedčený, že bude tých ročníkov omnoho viac,“ ozrejmil Viliam Kall, primátor mesta Veľký Šariš a pokračoval zhodnotením menu na festivale.
 
„Dnešné menu je famózne. Máme tu halušky, polievky, maďarskú kuchyňu, niečo sladké, ku káve. Je tu toho kvantum a čo je dôležité, sú to tradičné veci, nenájdeme tu niečo čo si človek môže bežne kúpiť v dennom menu, ale sú to poctivo pripravované jedlá z dobrých surovín a myslím, že takto to má byť. Aj o tom je náš šarišský región.“
 
Ochutnávali všetci
 
Tradičné jedlá ochutnali nielen návštevníci, ale aj primátor mesta Veľký Šariš a člen Šarišských Gavalír.
 
„Zatiaľ som na treťom jedle a mám čo robiť, ale medzitým musia byť prestávky,“ doplnil primátor.
 
„Musím sa priznať, aj keď by som nemal. Ochutnal som skoro všetko, z každého troška. Aj sme si zaspievali,“ dodal Gavalír.
 
Okrem gastrozážitku si mohli návštevníci vypočuť Šarišských Gavalírov, zasmiať sa s ľudovým rozprávačom Jožkom Jožka a vychutnať si prehliadku krásnych historických vozidiel.
(11:31, K. Tarjanová, foto: FB/Mesto Veľký Šariš) 
Diskusia
Pridať komentár