Do TOP 30 hodnotenia stredných škôl sa z Bardejova dostala iba priemyslovka

1812x
23. Január 2023
INEKO zverejnil rebríček celoslovenského hodnotenia škôl za školský rok 2021/2022
Ilustračná fotografia. (Zdroj: PSK) 
 
V tom sa medzi najlepšími znovu ocitla župná SPŠ elektrotechnická v Prešove. V aktuálnom ročníku hodnotenia stredných odborných škôl jej patrí tretia priečka so ziskom 8,8 boda. V tridsiatke najlepších sú v kategórii odborných škôl ďalšie štyri vzdelávacie inštitúcie zriaďované Prešovským samosprávnym krajom (PSK) a v hodnotení gymnázií sa do TOP 30 prebojovali rovnako štyri župné školy.
 
Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO zverejnil rebríček najlepších základných, stredných škôl aj gymnázií zameraný na dosiahnuté výsledky žiakov v školskom roku 2021/2022. V rebríčku ani tentoraz nezaostali stredné školy, ktorých zriaďovateľom je PSK. Medzi tromi najlepšími strednými odbornými školami je prešovská SPŠ elektrotechnická. Do tridsiatky naj škôl v tejto kategórii sa zaradili tiež ďalšie župné stredné školy, a to z Levoče, Kežmarku, Prešova i Bardejova. V hodnotení gymnázií sú v TOP 30 župné gymnáziá z Prešova, Popradu, Lipian i Humenného.
 
Stredná odborná škola elektrotechnická v Prešove. (Zdroj: PSK) 
 
Gymnázium Poštová, ktorého zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, zostáva na čele rebríčka najlepších stredných škôl na Slovensku. Gymnázium Poštová sa v národnom rebríčku umiestnilo na druhom mieste. V prvej tridsiatke top škôl z celého Slovenska sa nachádzajú aj ďalšie štyri župné stredné školy Košického kraja. Košické Gymnázium Alejová 1, SPŠ elektrotechnická na Komenského 44, Gymnázium a základná škola Sándora Máraiho s vyučovacím jazykom maďarským na Kuzmányho 6 a tiež rožňavská Obchodná akadémia na Akademika Hronca 8. 
 
Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove získala v hodnotení z celkového počtu 10 bodov hodnotenie s priemerom 8,8. Najviac bodov (9,7) pritom dosiahla v ukazovateli prijímania absolventov na vysoké školy a ich nezamestnanosti (9,0). V prípade maturít jej bolo udelených 8,6 boda a za mimoriadne úspechy 8,2. Napríklad používatelia zhodnotili vyše štyrmi hviezdičkami z piatich možných kvalitu jej pedagógov a prostredie školy, štyrmi hviezdičkami prístup učiteľského zboru a vybavenie školy.
 
Škola so 70 ročnou tradíciou v oblasti elektrotechniky a informačných i sieťových technológií, ktorá v roku 2022 dokonca získala titul Digitálna jednotka, sa pritom drží na popredných priečkach rebríčka INEKO dlhodobo. Prvenstvo v ňom získala v hodnotení školských rokov 2020/2021, 2019/2020, 2018/2019 a 2011/2012. Od roku 2012 sa umiestnila 5-krát na druhom a s aktuálnym umiestnením 2-krát na treťom mieste.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: PSK) 
 
V aktuálnom hodnotení inštitútom bodovali v kategórii stredných odborných škôl na 11. priečke SOŠ pedagogická z Levoče (7,7 b.), na 13. mieste Hotelová akadémia O. Brucknera, Kežmarok (7,7 b.), na 22. priečke SOŠ pedagogická z Prešova (7,4 b.) a v TOP 30 figuruje aj Stredná priemyselná škola v Bardejove (7,3 b.), a to na 25. mieste.
 
Už tradične sa hodnotila i kategória gymnázií. V tej má v tridsiatke najlepších zastúpenie župné Gymnázium J. A. Raymana Prešov, ktoré je so ziskom 8,2 boda na 13. mieste. Na 17. priečke sa nachádza Gymnázium na Kukučínovej ul. v Poprade (8,1 b.), 18. priečka patrí Gymnáziu v Lipanoch (7,9 b.) a 23. miesto Gymnáziu arm. gen. L. Svobodu, Humenné (7,6 b.), Bardejovské Gymnázium Leonarda Stöckela sa umiestnilo na 12. mieste spomedzi všetkých gymnázií v Prešovskom kraji, celkovo obsadila škola 68. miesto spomedzi gymnázií na Slovensku.
 
Súčasťou hodnotenia škôl inštitútom INEKO boli opäť dosiahnuté výsledky žiakov škôl, ich regionálna uplatniteľnosť a mimoriadne výsledky. Po dvojročnej prestávke bolo do hodnotenia zaradené aj celoplošné meranie písomnej časti maturít a v prípade základných škôl monitoringy piatakov i deviatakov.
(11:50, red.)   
Diskusia
Pridať komentár