Do múzeí a galérií Prešovského kraja prišlo takmer pol milióna ľudí

1759x
24. Január 2023
Múzeá a galérie PSK sa v minulom roku opäť tešili vyššiemu záujmu zo strany turistov
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB PSK) 
 
V roku 2022 do nich zavítalo takmer pol milióna návštevníkov, čo je viac ako predvlani. Najviac ich znova prišlo do Ľubovnianskeho múzea – hradu v Starej Ľubovni.
 
Viac ako 472-tisíc ľudí navštívilo v minulom roku múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Oproti roku 2021 ide o nárast vyše 146-tisíc návštevníkov.
 
Rekordmanom v náraste návštevnosti bolo v roku 2022 Krajské múzeum v Prešove, ktorého návštevnosť predstavovala vyše dvojnásobok z roku 2021. Do troch organizačných jednotiek (Prešov, Hanušovce, Stropkov) a expozície v Sabinove zavítalo viac ako 92-tisíc ľudí.
 
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB PSK) 
 
Raz toľko návštevníkov oproti roku 2021 si prišlo pozrieť zrekonštruovaný kaštieľ v Humennom a expozície a výstavy Vihorlatského múzea v Humennom, a to takmer 39-tisíc. Najvyššiu návštevnosť pritom opäť zaznamenalo Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni, ktoré navštívilo takmer 183-tisíc návštevníkov.
 
Výrazný nárast návštevnosti po pandemickom období potešil aj Podtatranské múzeum v Poprade. Jeho expozície, výstavy a kultúrno-vzdelávacie podujatia prilákali vyše 17-tisíc záujemcov. Múzeum v Kežmarku si prišlo pozrieť spolu vyše 46-tisíc záujemcov o kultúru a históriu, najvyššiu návštevnosť zaznamenali expozície priamo v priestoroch hradu.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB PSK) 
 
Takmer predpandemické počty návštevníkov prišli aj do Šarišského múzea v Bardejove, a to viac ako 39-tisíc a expozície a výstavy Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach videlo vyše 19-tisíc ľudí.
 
Mimoriadne úspešný rok majú za sebou aj dve galérie PSK, ktoré spolu navštívilo viac ako 36-tisíc ľudí, čo je v porovnaní s rokom 2021 o približne 10-tisíc návštevníkov viac. Číslo návštevnosti zdvojnásobila v roku 2022 Krajská galéria v Prešove, ktorej expozície videlo takmer 23-tisíc záujemcov.
(15:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár