Štartuje 12. ročník Dediny roka

756x
24. Január 2023
Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia vyhlásili ďalší ročník národného ocenenia Dedina roka
 
Dedina roka 2021. Kláštor pod Znievom. (Zdroj: FB Dedina roka) 
 
V úvode nového roka 2023 vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia ďalší ročník národného ocenenia Dedina roka, nad ktorým prevzal záštitu minister Ján Budaj.
 
V rámci neho organizátori hľadajú výnimočné slovenské obce, ktoré dosahujú úspechy v rozvoji starostlivosti o vidiek, sú konkurencieschopné, dokážu prinášať inovatívne riešenia do procesu starostlivosti o svoje prostredie a pritom nezabúdajú ani na vlastné tradície a rozmanitosť kultúry.
 
Vidiecky priestor je podstatnou a nezanedbateľnou súčasťou Slovenska. Prostredníctvom ocenenia Dedina roka už od roku 2001 spoznávame samosprávy, ktoré do svojho rozvoja vnášajú ojedinelé inovatívne a inšpiratívne riešenia, a to aj na úrovni starostlivosti o životné prostredie.
 
„Slovenské obce a dediny sú významným partnerom štátu a neodmysliteľnou súčasťou verejnej správy. Aj vďaka zdrojom, ktoré poskytuje ministerstvo životného prostredia sa môžu rozvíjať a zlepšovať tak podmienky pre život obyvateľov. Preto som presvedčený, že majú čo ukázať. Vyzývam preto starostky a starostov, aby sa do boja o titul Dedina roka 2023 zapojili a predstavili úspechy svojej dediny, jej výnimočnosť, a tvorivosť jej obyvateľov,“ uviedol štátny tajomník ministerstva životného prostredia (MŽP) Juraj Smatana.
 
 
Kláštor pod Znievom. (Zdroj: FB Dedina roka)  
 
Obec môže zapojením sa do národného ocenenia získať prestížny titul Dedina roka 2023 a zároveň možnosť reprezentovať Slovensko v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny, ktorú od roku 1990 organizuje Európske pracovné spoločenstvo pre rozvoj vidieka a obnovu dediny. Uzávierka prihlášok je 31. marca. Prihlásené obce posudzujú členovia Národnej hodnotiacej komisie počas mája až augusta.
 
„Hodnotiaci proces prebieha na dvoch úrovniach – návštevou prihlásených obcí v území a záverečným rokovaním komisie. V septembri predstavíme verejnosti laureáta ocenenia Dedina roka a ďalších víťazov v kategóriách Dedina ako hospodár, Dedina ako klenotnica, Dedina ako maľovaná, Dedina ako partner,“ ozrejmil Michal Maco, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) s tým, že slávnostné odovzdávanie cien prebehne už tradične koncom roka.
 
Aktuálny ročník Dediny roka sa opäť rozhodla podporiť COOP Jednota Slovensko, s. d. Podľa predsedu predstavenstva Jána Bilinského jednou z možností, ako posunúť svoju obec ďalej, ako získať nové dôležité poznatky a v neposlednom rade aj finančný grant, je určite zapojenie do Dediny roka.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Dedina roka) 
 
„COOP Jednota Slovensko nie je generálnym partnerom tohto ocenenia náhodou. Pôsobenie na vidieku je prirodzenou súčasťou obchodnej politiky našej maloobchodnej siete. Z našich viac ako 2 000 predajní pôsobí väčšina práve na vidieku. Teda v lokalitách, ktoré konkurencia pre nízku rentabilitu nepovažuje za atraktívne. My si naopak myslíme, že vidiek má pre Slovensko nesmierny význam. Svojou rozmanitosťou v tradíciách, kultúre a vďaka svojmu prírodnému rázu sa výraznou mierou podieľa na dotváraní celkového obrazu našej krajiny,“ vysvetlil Ján Bilinský.
 
Po vzore posledného ročníka sa do organizácie podujatia v pozícii partnerov opätovne zapájajú aj všetky samosprávne kraje. Tie sú koordinátormi rozvojových aktivít vo svojom území, môžu motivovať obce k účasti, pomôcť im pri príprave prezentácie a programu počas návštevy hodnotiacej komisie.
 
„Rozvoj vidieka po sociálnej, ekonomickej aj ekologickej stránke považujeme za kľúčový predpoklad napredovania Slovenska v ďalších dekádach jeho existencie. Navyše Dedinu roka vnímame ako skvelú príležitosť na propagáciu obcí a regiónov, v ktorých sa dobre žije domácim, pre návštevníkov z blízka aj z ďaleka,“ uzavrel predseda združenia samosprávnych krajov SK 8 a trnavský župan Jozef Viskupič.
 
Vyhlasovanie 12. ročníka Dediny roka. (Zdroj: FB Dedina roka) 
 
Dedina roka zdôrazňuje tradície a rozmanitosť kultúry a krajiny vidieckych regiónov, poukazuje na snahu slovenských dedín priblížiť sa progresu obcí na európskej úrovni so zachovaním tváre a duše slovenskej dediny. Vyhlasovateľmi Dediny roka sú Ministerstvo životného prostredia a Slovenská agentúra životného prostredia.
 
Partnermi Dediny roka sú Ministerstvo dopravy SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Spolok pre obnovu dediny, Združenie miest a obcí Slovenska, Národné osvetové centrum, Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu, Vidiecky parlament na Slovensku a samosprávne kraje. Všetky informácie o súťaži sú zverejnené na www.dedinaroka.sk. Uzávierka prihlášok je 31. marca 2023.
(15:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár