Exprimátorku Čiernej nad Tisou odsúdili na päť rokov

1060x
25. Január 2023
V kauze Mestského podnik služieb v Čiernej nad Tisou odsúdili exprimátorku na päť rokov
Čierna nad Tisou. (Zdroj: VŠ) 
 
Na päťročný trest odňatia slobody odsúdil košický okresný súd bývalú primátorku Čiernej nad Tisou Martu V. a ďalších dvoch obžalovaných z obzvlášť závažného zločinu podvodu.
 
V kauze z roku 2011 išlo podľa obžaloby o podvodný vstup nových spoločníkov do Mestského podniku služieb (MPS) Čierna nad Tisou s. r. o., čím mala mestu vzniknúť škoda za státisíce eur. „Rozsudok nie je právoplatný. Prví traja obžalovaní zahlásili podanie odvolania priamo na pojednávaní. Rozhodovať o ňom bude Krajský súd v Košiciach,“ informovala hovorkyňa košických súdov Anna Pančurová.
 
K neprávoplatne odsúdeným okrem exprimátorky patria aj bývalý konateľ firmy MPS Peter B. a jeho manželka, niekdajšia mestská poslankyňa Soňa B. Vo vlečúcej sa kauze Okresný súd Košice I rozhodol vlani 13. decembra tak, že im každému uložil trest odňatia slobody v trvaní päť rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia, zároveň im každému uložil peňažný trest vo výmere 5 000 eur a pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, ustanovil náhradný trest odňatia slobody v trvaní jeden rok".
 
(Zdroj: iprima.cz) 
 
Obžalovaná bola aj Gabriela N. ako administratívna zamestnankyňa mestského podniku, ktorú však súd oslobodil, pretože skutok, ktorého sa mala dopustiť, nie je trestným činom. V MPS malo do roku 2011 stopercentný podiel mesto Čierna nad Tisou, v marci toho roku sa ďalšími spoločníkmi stali vtedajší konateľ firmy a mestská poslankyňa.
 
Podľa obžaloby k zmenám v obchodnom registri došlo na základe podvodu a sfalšovaným dokladom. Mesto malo prísť o 43-percentný podiel vo firme a príslušný majetok v hodnote zhruba 400-tisíc eur. Primátorka Marta V. zmeny v podniku za mesto potvrdila.
 
(Zdroj: iprima.cz) 
 
Obžalovaní na súde odmietli obvinenie a poškodenie mesta. Dôvodom zmeny podľa nich mala byť ochrana mestského majetku vzhľadom na vtedajšie finančné problémy mesta a hrozbu exekúcie. Do spoločnosti mali pritom so súhlasom valného zhromaždenia podniku vstúpiť ako spoločníci aj ďalší mestskí poslanci, ktorí to napokon odmietli. Peter B. a Soňa B. poukázali aj na notársku zápisnicu, že si ako noví spoločníci nenárokujú na žiadny majetok MPS. Bývalý konateľ tiež informoval, že v roku 2018 došlo k prevodu jeho a manželkinho podielu v spoločnosti späť na mesto.
 
Marta V. bola primátorkou Čiernej nad Tisou do minulého roku, v októbrových voľbách už post neobhajovala. Aktuálne je mestskou poslankyňou a od konca novembra konateľkou MPS, do funkcie ju vymenovalo nové mestské zastupiteľstvo.
(15:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár