Národné tréningové centrum v Košiciach je už z tretiny hotové

1224x
26. Január 2023
Výstavba nového Národného tréningového centra na Popradskej ulici v Košiciach je hotová zhruba z jednej tretiny
(Zdroj: kosice.sk
 
Stavebné práce počas takmer 8 mesiacoch trvajúcej výstavby postupujú bez väčších problémov.
 
V zmysle podpísanej zmluvy má byť hotovo najneskôr koncom tohto roka, pričom tento termín by mal byť podľa vyjadrenia všetkých strán dodržaný. Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislých) počas dnešného kontrolného dňa výstavby zdôraznil, že už za necelý rok pribudne pre obyvateľov mesta a mladé talenty ďalšie moderné športovisko. To bude určený najmä pre tenis a bedminton.
 
Namiesto náletových drevín poletia tenisové loptičky a badmintonové košíky
 
Tvoriť ho bude tenisová hala so šiestimi kurtami. Štyri kurty by sa mali využívať na tenis, na zvyšných dvoch kurtoch má byť osem bedmintonových povrchov. Súčasťou areálu je aj osem vonkajších tenisových kurtov. „Pred niekoľkými mesiacmi sme ohlásili projekt reštartu športovej infraštruktúry a toto je jeden zo športových stánkov, ktoré chceme postaviť v spolupráci so Slovenským tenisovým zväzom. Predtým tu boli náletové dreviny, dnes vidíme reálnu stavbu a jej prvé kontúry. Ideme bez vážnejších komplikácií a mali by sme dodržať všetky termíny. Teším sa, že to tak dobre zvládame. Veľká vďaka všetkým, ktorí sa na tom podieľajú,“ skonštatoval.
 
Od minuloročného júna, keď sa začalo s prácami, sa na stavbe NTC stabilizovalo podložie, uskutočnili sa prekládky existujúcich inžinierskych objektov. Pribudli nosné železobetónové konštrukcie, železobetónové konštrukcie oporných múrov, základové konštrukcie oplotenia vonkajších ihrísk a hlavného objektu, rozvody inžinierskych sietí a napojenia na verejné inžinierske siete.
 
(Zdroj: kosice.sk) 
 
Výstavba postupuje bez problémov
 
Podľa manažéra výstavby košického NTC Stanislava Čaju je stavba bezproblémová, menšiu šarapatu občas spôsobuje len počasie. Načas funguje aj dodávka stavebných materiálov. Z jeho pohľadu boli doposiaľ najnáročnejšia tie práce, ktoré súviseli s budovaním základov stavby.
 
Na stavbe v súčasnosti pracuje do 50 ľudí a dva žeriavy. Postupne sa tam začínajú realizovať architektonické a stavebné riešenia stavby, stropné konštrukcie, nosné konštrukcie podláh a vnútorné a vonkajšie inžinierske siete ako sú kanalizácia, vodovod alebo elektroinštalácia. So samotnou montážou oceľovej konštrukcie strechy by sa malo začať v priebehu februára po dokončení stĺpov.
 
Prezident Slovenského tenisového zväzu Miloš Mečíř bol takisto potešený z toho, koľko práce sa pri výstavbe od leta urobilo. Priznal, že stavenisko po dlhšom času už ani nespoznával. „Aj z dnešného stretnutia vyplýva, že všetko ide podľa plánu. Bude to významná stavba, na svoje si príde Košičania aj mládež a veľmi sa teším, že to dokončí načas," hovorí zlatý medailista vo dvojhre a bronzový vo štvorhre z olympijských hier 1988 v Soule.
 
(Zdroj: kosice.sk) 
 
Generálny sekretár STZ Igor Moška ho spresnil, že Košičania a mladé talenty dostanú v novom NTC všetko, čo budú potrebovať ku kvalitnému športovému vyžitiu. „Bude to podobný model ako v Bratislave, kde do 16.00 to bude slúžiť na tréningy talentovanej mládeže a potom pre obyvateľom mesta. Denne tu bude športovať od 500 – 1000 ľudí Okrem tenisu si môžu zahrať aj badminton a využiť fitnes centrum.“
 
Investorom je akciová spoločnosť NTC Košice, ktorej akcionármi sú Slovenský tenisový zväz s podielom 51 percent a mesto Košice so 49-percentným podielom. Celkové náklady pôvodne predstavovali 14 999 998 eur bez DPH. Vláda SR uvoľnila na výstavbu 9 miliónov eur, zvyšok financujú obaja akcionári. Slovenský tenisový zväz poskytne sumu 3,06 milióna eur a Mesto Košice 2,94 milióna eur.
 
(Zdroj: kosice.sk) 
 
Vyvŕtala sa aj studňa, pribudnú solárne panely
 
Náklady na stavbu sa podľa člena Predstavenstva NTC Košice a.s. a zároveň košického viceprimátora Marcela Gibóda (nezávislý) doposiaľ navýšili v objeme 0,2 % zmluvnej ceny, čo je približne 30 000 eur. Dôvodom boli nepredvídateľné náklady a práce navyše, ktoré neboli zahrnuté v projektovej dokumentácii ako napríklad zakomponovanie studne.
 
Stavba obsahuje takisto aj osadenie väčšieho množstva solárnych panelov a uvažuje sa o navýšení ich počty aby sa mohli znížiť náklady na elektrickú energiu v budúcnosti. „Chceme zväčšiť plochu, na ktorej budú solárne panely. Bavíme sa o tom ako by sme do budúcnosti mohli túto stavu urobiť energeticky udržateľnejšou a efektívnejšou.“ Ako ešte dodal, teší ho, že žiadne ďalšie navýšenie ceny zo strany zhotoviteľa nebolo avizované.
(09:00, red.)  
Diskusia
Pridať komentár