Prešovská univerzita vynovila átriá vysokoškolského areálu za 200-tisíc eur

1093x
26. Január 2023
Vysokoškolský areál Prešovskej univerzity má vynovené tri vnútorné átriá
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: unipo.sk) 
 
Ich obnova si vyžiadala investíciu vo výške 200-tisíc eur. Trvala od augusta do konca minulého roka. Rekonštrukciou prešiel aj bazén a univerzita pokračuje v zateplení dvoch študentských domovov. 
 
Ako informovala hovorkyňa Prešovskej univerzity v Prešove Anna Polačková, revitalizácia troch átrií bola jednou z aktivít implementovaného rozvojového projektu Zelenej univerzity. „Obnova zahŕňala úpravu priestoru, znížil sa rozsah nepriepustných plôch, to znamená, že existujúce betónové spevnené plochy sme nahradili vodopriepustnými z betónovej dlažby, ale tiež štrkovými a mlátovými plochami, ktoré boli doplnené zelenými trávnatými povrchmi,“ uviedla Polačková.
 
Súčasťou revitalizácie bola aj výsadba zelene a osadenie nového mobiliáru, ktorý obsahuje lavičky a altánok s fotovoltaickým panelom. „Celý priestor átrií tým bude možné využívať jednak na oddych, ako aj na samotnú výučbu, pričom jedno z átrií je zároveň prepojené s univerzitnou knižnicou,“ doplnila hovorkyňa.
 
Rektor Prešovskej univerzity, Peter Kónya. (Zdroj: unipo.sk)
 
V rámci objektu VŠA sa taktiež v exteriérovej časti uskutočnila rekonštrukcia terasy, ktorá dlhodobo vykazovala známky poškodenia. „Tá sa premenila na terasu s extenzívnou zeleňou a WPC terasovými doskami,“ uviedla Polačková. Rektor PU v Prešove Peter Kónya dodal, že v rámci projektu Zelenej univerzity je vyhotovená aj kompletná projektová dokumentácia k zatepleniu a rekonštrukcii plášťa VŠA ako najväčšej budovy univerzity.
 
„Projekt zahŕňa aj ďalšie kroky, ktoré majú viesť k zníženiu využívania plastov a k lepšiemu životnému prostrediu na univerzite,“ povedal Kónya s tým, že celková výška projektu je milión eur. Zároveň uviedol, že z výzvy na zatepľovanie verejných budov v tomto roku pokračuje rekonštrukcia dvoch študentských internátov na Ul. 17. novembra 11 a Námestí mládeže. Obidva internáty už sú zateplené.
 
Ilustračná  fotografia. (Zdroj: unipo.sk) 
 
V študentskom domove na Námestí mládeže zrekonštruovali aj strechu objektu a prebieha rekonštrukcia kotolne. Vzhľadom na zimné obdobie sa realizácia rekonštrukčných prác presunula do interiéru. Na tzv. novom internáte prebieha jeho zatepľovanie.
 
Predpokladané ukončenie je naplánované na marec tohto roka. „K investíciám musím uviesť, že od môjho nástupu do funkcie rektora nebola žiadna významnejšia výzva zo štrukturálnych fondov z oblasti vysokého školstva. To znamená, že musíme využívať investície ponúkané inými rezortmi,“ zdôraznil rektor. Polačková pripomenula, že v ostatnom období univerzita v prvej etape zrekonštruovala aj bazén a inštalovala informačný, vizuálne atraktívny systém do športovej haly.
(12:45, red.) 
Diskusia
Pridať komentár