Do osláv 78. výročia oslobodenia Svidníka sa aktívne zapojili mladí ľudia

1092x
26. Január 2023
Do hodiny histórie v teréne sa zapojilo viac ako 200 svidníckych žiakov
Pietneho aktu kladenia vencov na Dukle sa zúčastnili aj študenti svidníckych stredných škôl. (Zdroj: Mesto Svidník)  
 
Tri stredné školy sa zapojili priamo do pietnych aktov tohtoročných výnimočných osláv oslobodenia Svidníka.
  
„Samotné oslobodenie Svidníka je úzko späté s ťažkými bojmi na Dukle, ktoré sa odohrávali v roku 1944. 19. január 1945 je každoročne pripomínaný a jeho odkaz je živý najmä medzi staršími obyvateľmi. Mesto Svidník systematicky pristupuje aj k edukácii žiakov a študentov. V roku 2019 sme vyzbierali príbehy rodín spod Dukly, ktoré zachytávali spomienky bežných ľudí počas a bezprostredne po vojne. Publikácia sa volá Stalo sa pod Duklou a sme na ňu obzvlášť hrdí, lebo je výpoveďou posledných pamätníkov a ich rodín," hovorí primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová.
 
„V rokoch 2020 až 2022 sme v malých skupinkách vykonávali pietne akty s deťmi z materských škôl a tak priamo na pietnych miestach im vštepovali úctu k padlým. Tento rok 2023 sme priniesli opätovne prácu so žiakmi a študentmi, aby sme u nich vybudovali vzťah k vlastnej histórii," dodáva primátorka.
 
Žiaci mali možnosť pozrieť si aj hraný dokument s názvom Dukla - krev a mýtus. (Zdroj: mesto Svidník) 
 
História v teréne
 
Deň pred oslavami oslobodenia, 18. januára sa v samotných priestoroch Vojenského historického múzea vo Svidníku vystriedalo viac ako 200 žiakov končiacich ročníkov základných škôl vo Svidníku na hodine histórie. Žiaci mali možnosť pozrieť si hraný dokument Dukla - krev a mýtus 1, a to priamo v zrekonštruovaných priestoroch VHÚ – VHM Svidník, konkrétne v novej prednáškovej miestnosti a vynovenej dioráme.
 
Následne absolvovali hodinu s odbornými lektormi múzea. Mnohí žiaci sa dostali s lektormi aj priamo na pamätník, či do parku bojovej techniky a boli vo výklade živo zainteresovaní do priestoru našej vojenskej histórie.
 
Do tohtoročných osláv 78. výročia oslobodenia mesta Svidník sa aktívne zapojili mladí ľudia. (Zdroj: Mesto Svidník)   
 
Študenti na Dukle
 
19. január je hlboko zapísaný do dejín mesta Svidník a je bytostne spätý so začiatkom každého roka vo Svidníku. Tento rok 2023 si pripomíname už 78. výročie oslobodenia Svidníka na sklonku II. sv. vojny a chceli sme, aby bol pamätným aj pre mladú generáciu.
 
Plnohodnotný ceremoniálny priebeh doplnili študenti stredných škôl Gymnázia DH vo Svidníku, Spojenej školy vo Svidníku a Strednej zdravotnej školy milosrdného samaritána vo Svidníku. Na Dukle sa aktívne zúčastnili kladenia vencov a následne si mohli vypočuť lektorský výklad k pamätníku na Dukle od odborníka z VHÚ Múzejne oddelenie Svidník.
(15:00, red.) 
 
Diskusia
Pridať komentár