Prešovská univerzita chce obhájiť 205 študijných odborov

904x
31. Január 2023
Snahou Prešovskej univerzity je obhájenie 205 študijných odborov
(Zdroj: FB UNIPO FAN) 
 
Snaha o obhájenie vyše 200 študijných odborov pred Akreditačnou agentúrou SR je najväčšou výzvou Prešovskej univerzity (PU) v tomto roku.
 
Zároveň chce univerzita udržať stúpajúci trend záujmu žiakov stredných škôl o štúdium na jej pôde. Uviedol to rektor PU v Prešove Peter Kónya. Ako poznamenal, minulý rok ešte na univerzite ovplyvnila pandémia koronavírusu, aj keď PU bola jedna z prvých univerzít, ktorá prešla späť na prezenčnú formu výučby. Vzhľadom na blízkosť hraníc s Ukrajinou život na univerzite ovplyvnil aj vojnový konflikt na jej území, keď sa škola snažila zapojiť do pomoci ukrajinským študentom a ich rodinám.

Kónya však skonštatoval, že počet ukrajinských študentov nestúpol dramaticky. Univerzita si napriek týmto vplyvom drží stabilný počet študentov, v tomto akademickom roku dokonca zaznamenala o 15 percent viac prihlášok na štúdium než vlani. „Čo je potešiteľné, naša univerzita patrí medzi najvyhľadávanejšiu univerzity vo vzťahu k slovenským študentom, kde sme na 3. až 4. mieste medzi univerzitami, ktoré si vyberajú slovenskí maturanti,“ uviedol rektor a dodal, že rovnako pozitívne možno hodnotiť skutočnosť, že v minulom roku postúpila univerzita vo viacerých rebríčkoch hodnotenia vedecko-výskumnej činnosti.

(Zdroj: FB UNIPO FAN) 

Za negatívum Kónya označil, že vzhľadom na prideľovanie financií zo štátneho rozpočtu prišla univerzita o štyri milióny eur, čo podľa rektora značne obmedzilo niektoré jej vízie. „Vo vzťahu k vonkajšiemu prostrediu bol určujúci neúspešný zápas verejných vysokých škôl o novelu vysokoškolského zákona. Napriek mnohým umierneným formuláciám znamená táto právna norma v konečnom dôsledku obmedzenie akademických slobôd, najmä vo vzťahu k samospráve. Podobne márne sa snažili reprezentácie vysokých škôl zabrániť ďalšiemu zníženiu už i tak poddimenzovanej dotácie zo štátneho rozpočtu, čo má aj pre našu univerzitu zničujúce dôsledky,“ skonštatoval rektor.

S novým rokom sa spájajú viaceré očakávania, ale aj obavy či už z energetickej krízy, alebo avizovaného pokračovania znižovania štátnej dotácie, ktoré podľa neho môže byť v situácii rapídneho nárastu cien za energie pre mnohé vysoké školy doslova likvidačné. V oblasti vzdelávania sa univerzita sústredí na obhájenie 205 študijných programov, ktoré sú predmetom posudzovania Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školy.

(Zdroj: FB UNIPO FAN) 
 
Výsledky očakáva rektor v letných, respektíve jesenných mesiacoch. „Bezprostrednou víziou v tomto roku je obhájiť pozíciu, ktorú univerzita má vo vzťahu k procesu akreditácie študijných programov, a tiež k počtu študentov. Je potešiteľné, že v predchádzajúcich rokoch sa podarilo zastaviť pokles počtu študentov, ktorý naopak v tomto akademickom roku stúpol. Na rôznych fakultách je to rôzne či ide o domácich, alebo zahraničných študentov. Niektoré sú vyhľadávané skôr zahraničnými študentmi, ale máme aj také, ktoré nimi vyhľadávané takmer nie sú,“ uviedol Kónya.

Počas minulého roka si Prešovská univerzita pripomenula 25. výročie svojho založenia. Výročie oslávila aj Fakulta zdravotníckych odborov, ktorá má za sebou dve desaťročia svojej existencie. V závere minulého roka obhájil vo voľbách rektora svoj post Peter Kónya, ktorý univerzitu povedie v poradí tretie štvorročné obdobie.

(11:10, red.)
Diskusia
Pridať komentár