V Košiciach a v kraji otvoria svoje brány ďalšie divadlá

812x
17. Január 2022
Otvára sa bábkové divadlo či Divadlo Thália
Už v stredu privíta prvých divákov v novom roku aj Bábkové divadlo v Košiciach. Ilustračná foto: FB/Bábkové divadlo v Košiciach
 
Divadlá, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) tiež vítajú uvoľnenie protipandemických opatrení a opäť sa otvárajú pre verejnosť. Svoje brány divákom v Košiciach otvorí už tento týždeň aj bábkové divadlo či Divadlo Thália.
 
Na uvoľnenie opatrení reagovalo aj Štátne divadlo v Košiciach, ktoré opäť privíta divákov v utorok (18. 1.) Večerom ľudového tanca vo svojej historickej budove.
 
Aktuálne môžu divadlá hrať pre maximálne 100 osôb alebo do naplnenia 50-percentnej kapacity, pre divákov platí režim OP (očkovaní, prekonaní).
 
 
Rozprávka či veselohra
 
Ako uviedla hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková, košická župa je zriaďovateľom štyroch divadiel v kraj.
 
Už v stredu (19. 1.) privíta prvých divákov v novom roku Bábkové divadlo v Košiciach a návštevníci si budú môcť pozrieť inscenáciu rozprávky Čert a Kača.
 
Vo štvrtok (20. 1.) ožije v Košiciach aj Divadlo Thália a jeho diváci sa môžu tešiť na premiéru silvestrovskej veselohry Neznášam ťa! od Michala Tomasyho.
 
S predstaveniami plánuje do konca januára začať aj košické Divadlo Romathan a v pondelok (24. 1.) uvedie hru pre deti Žabí svet, ktorú si doteraz mohli diváci pozrieť len online.
 
Posledné divadlo, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK je Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi. Jeho brány sa otvoria v piatok (21. 1.) komédiou Zdrhni so svojou ženou.
 
Čítajte aj:
Plánujú množstvo premiér
 
„V novom roku je pre divákov pripravených množstvo premiér, vo februári sa môžu tešiť na premiéru hry pre deti Indiánsky sen v Bábkovom divadle v Košiciach, Spišské divadlo ponúkne v rovnakom mesiaci premiéru hry Ahasver podľa námetu Martina Rázusa. V marci budú premiéry pokračovať v Divadle Thália, kde predstavia hru Karanténa a v apríli uvedie Divadlo Romathan hru Stratený život,“ povedala Terezková.
 
Koncom minulého roka boli divadlá zatvárané najmä v súvislosti s farbou okresu. Najdlhšie bolo zatvorené Spišské divadlo, a to od 4. novembra, Divadlo Thália prestalo hrať 10. novembra, Bábkové divadlo a Divadlo Romathan bolo pre verejnosť zatvorené od 23. novembra.
 
„V roku 2021 uviedli krajské divadlá spolu 13 premiér. Na svojich doskách odohrali 203 predstavení a zúčastnili sa piatich tuzemských a zahraničných divadelných festivalov. Ich predstavenia si vlani prišlo pozrieť 10 200 divákov. Veľká časť aktivít prebiehala online a do virtuálnych divadelných sál sa „posadilo“ 32 612 divákov,“ dodala hovorkyňa s tým, že v období pred pandémiou navštívilo štyri župné divadlá viac ako 111 600 divákov.
(8:15, red)
Diskusia
Pridať komentár