Kúpalisko Červená hviezda sa stane ďalším útočiskom pre utečencov z Ukrajiny

1154x
03. Marec 2022
S pilotnou prevádzkou by sa malo začať v priebehu štvrtka
Kúpalisko Červená hviezda. Foto: Mesto Košice
 
Košická železničná stanica v týchto dňoch čelí návalu utečencov z ukrajinských hraníc a situácia je tam alarmujúca. Košický samosprávny kraj (KSK) tam už zriadil od utorka informačný bod, pri ktorom dobrovoľníci poskytujú informácie vojnovým utečencom z Ukrajiny.
 
Situáciu v okolí železničnej a autobusovej stanice sa snaží zmierniť aj mesto Košice, ktoré zriadi na kúpalisku Červená hviezda, vedľa autobusovej stanice, centrum pre utečencov z Ukrajiny.
 
Tento hotspot by v priestoroch kúpaliska mohol začať s pilotnou prevádzkou už v priebehu štvrtka (3. 3.).
 
Informoval o tom primátor mesta Košice Jaroslav Polaček v stredu (2. 3.) po mimoriadnom mestskom zastupiteľstve (MsZ).
 
Polaček tiež uviedol, že mesto v stredu popoludní získalo súhlas Okresného úradu, aby mohlo mimo svojich doterajších kompetencií zriadiť pracovisko pomoci všetkým ľuďom, ktorí do Košíc prichádzajú z Ukrajiny.
 
 
 
Čítajte aj:
Bude sa tam aj testovať
 
„Utečencov z vojnových oblastí priamo k kúpalisku privezú po dohode s Krajským riaditeľstvom policajného zboru (KR PZ) v Košiciach autobusy z hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom. Všetci, ktorí v ňom dočasne pobudnú, tam dostanú základné občerstvenie a jednorazový núdzový nocľah. K dispozícii bude aj testovanie na ochorenie COVID-19 a v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom (KSK) budú mať záujemcovia možnosť dať sa aj zaočkovať proti tomuto ochoreniu. Ľudia si tam tiež nájdu aj informácie o odchodoch vlakov a autobusov z Košíc a budú mať možnosť si kúpiť aj cestovný lístok. Dobrovoľníci potom utečencov odprevadia na ich vlak alebo autobus,“ vysvetlil primátor.
 
Polaček zároveň dodal, že v okolí železničnej a autobusovej stanice sa od uplynulého týždňa, kvôli zlepšeniu bezpečnosti, striedajú hliadky štátnej a mestskej polície, ktoré podrobne monitorujú situáciu.
(12:10, red, Mesto Košice)
 
Diskusia
Pridať komentár